ONLINE

ONLINE

ONLINE

De wereld kent online geen grenzen en dat geeft een heerlijk bevrijdend gevoel. Toch moet je blijven opletten op het web.

Jij en ik online

“Zit je nu alweer op je telefoon?” Je zult het vast wel eens hebben gehoord of gezegd. Je ouders of leraren bemoeien zich ermee of zitten zelf verscholen in hun telefoon. Met online bezig zijn bedoelen we eigenlijk alle manieren waarop jij actief kan zijn op het web. Met als bekendste vorm; social media. Denk daarbij bijvoorbeeld aan apps als Instagram, Snapchat of WhatsApp.

Social Media

Facebook, Twitter, TikTok, Insta, Snap en WhatsApp. We kennen ze allemaal en gebruiken ze om contact te onderhouden met vrienden en kennissen of om onbekenden te ontmoeten. De wereld kent online geen grenzen en dat geeft een heerlijk bevrijdend gevoel.

Echter heeft die vrijheid ook een negatieve kant. Tegenover al het leerzame, het plezier en de spanning, staat eenzaamheid, stress en het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld. Het perfecte plaatje wat online geschetst kan worden, kan er voor zorgen dat jij je er mee wilt vergelijken. De online wereld kan op die manier door iedereen anders worden beleefd.

Het kan dus zijn dat jij een negatieve ervaring hebt met bijvoorbeeld social media. Misschien heb je nare filmpjes gezien, ben je gepest of bedreigd, wordt je lastiggevallen of zijn jouw (seksuele) gesprekken verspreid. Als dit het geval is kan je het beste een melding doen hiervan. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op meldknop.nl. Mocht je het lastig vinden om dit te doen, kan je natuurlijk ook een gesprek aangaan met een van de jongerenwerkers bij jou in de buurt. Zij kunnen je advies geven of helpen!

Meer over sexting? Check ons thema Liefde & Seks!

Sexting

Misschien heb je wel eens van sexting gehoord, maar wat is dat nu precies? Sexting is het versturen van sekueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je mobiele telefoon of tablet. Dat kan bijvoorbeeld via Snap, Insta of via WhatsApp. Sexting is eigenlijk heel normaal, maar het moet wel vrijwillig blijven en niet met anderen worden gedeeld.

Mocht er iets gebeurd zijn op het gebied van sexting, doordat er misschien een foto of berichtje is verspreid. Praat er dan over met iemand, want er is niets om je voor te schamen. Vrienden kunnen je vaak al heel goed helpen, maar mocht je dat liever niet willen kan je er altijd voor kiezen om een oplossing te zoeken met een jongerenwerker uit de buurt. Deze kan je bijvoorbeeld helpen met het doen van een aangifte.

Liever geen vrienden of jongerenwerker die je helpt? Meldknop.nl is een organisatie die je kan helpen bij een negatieve ervaring. Van advies tot aangifte.

Sexting kan dus leuk en spannend zijn, maar er zijn wel risico’s. Tips nodig? Check ze hier:

  • Verliefd of opgewonden? Houd er rekening mee dat je gevoelens kunnen veranderen en dat foto’s of berichten die je deelt wel blijven bestaan. Spreek daarom altijd af dat wanneer jullie contact op een einde loopt, de berichtjes of foto’s worden verwijderd.
  • Houdt er rekening mee dat je telefoon gestolen of gehackt kan worden. Bewaar geen beelden en check altijd of je telefoon goed is beveiligd.
  • Als je toch foto’s of filmpjes uitwisselt, hou dan uiterlijke kenmerken (een tattoo, moedervlek of natuurlijk je gezicht) verborgen. Zo voorkom je dat je wordt herkend mocht je foto uitlekken.
  • Het doorsturen van naaktfoto’s of filmpjes is strafbaar. Als je een sext doorstuurt overtreed je dus de wet en kan je dus een strafblad krijgen.

Cyberpesten

Cyberpesten is niks anders als pesten op het internet of via de telefoon. Het is niet gewenst om gemeen te doen in het ‘echte leven’, maar online is de grens een stuk lager. Gemene reacties in Youtube comments of op je foto op Insta. WhatsApp groepen die iemand belachelijk maken of het verspreiden van content die over jou gaat. Het kan allemaal gebeuren op het web, maar cyberpesten vaak is net zo erg (of erger) als ‘gewoon’ pesten.

Wordt jij wel eens gepest via social media? Lees deze tips dan eens:

  • Als iemand gemene reacties achter laat of jou op een andere manier pest, blokkeer hem of haar dan. Vaak kan je deze ook rapporteren, doe dat dan eerst!
  • Als je aangifte wilt doen tegen diegene die jou pest, is het belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen. Neem screenshots en verzamel namen van diegene die jou lastigvallen. Hierdoor is het makkelijker om aangifte te doen.
  • En onthoud één ding: je bent niet alleen! Praat erover met vrienden of familie of zoek een jongerenwerker in de buurt. Jongerenwerkers kun je tegenwoordig gewoon appen!

Hulp nodig op het web? Zoek contact op met een jongerenwerker bij jou in de buurt!

Hulp nodig op het web? Zoek contact op met een jongerenwerker bij jou in de buurt!